Sökhjälp

Sökfunktionen hjälper dig att hitta den information du söker här på webbplatsen. Läs gärna tipsen nedan om du vill förfina din sökning eller om du inte får relevanta träffar.

Sortering av sökresultat

Sökresultatet presenteras som standard efter relevans. Relevans är ett sätt för sökfunktionen att ranka sökträffarna. Sökord som finns i rubriker, är angivna som nyckelord för sidan/dokumentet, som dokumenttyp eller i länktexter ger sidan högre "relevans" i resultatlistan.

Trunkering

Använd asterisk (*) för att hitta ord med varierande ändelse eller för sökningar på ofullständiga ord.

Enstaka tecken kan på samma sätt ersättas med frågetecken. En sökning på till exempel "f?lk" träffar på både "folk" och "falk".

Stora och små bokstäver

Sökmotorn är inte skiftlägeskänslig. Sökorden "inkomstskatt", "Inkomstskatt" och "INKOMSTSKATT" ger till exempel samma sökresultat.

Sök på flera ord

Om du får för många sökträffar, prova då att söka på flera ord. Som standard visar sökmotorn bara sidor där alla dina sökord ingår. Du behöver inte skriva "och" mellan orden. Kom ihåg att den ordning du anger orden i påverkar sökresultaten. Ange ännu flera sökord om du vill begränsa sökningen ytterligare.

Ibland kanske du bara vill ha resultat som innehåller en exakt fras. I så fall sätter du  citattecken runt sökorden. Exempel "Förbrukning av elektrisk kraft".

Automatisk uteslutning av ord

Sökfunktionen ignorerar allmänna ord som "var" och "hur" samt vissa enstaka siffror och bokstäver, eftersom de har en tendens att göra sökningen långsammare utan att ge bättre resultat.

Plustecken (+) och negativa sökord

Sökfunktionen hanterar inte plustecken​ ("+"), så skriv önskade sökord åtskilda bara med blanksteg.

Om du vill exkludera ett ord från sökningen kan du sätta ett minustecken ("-") framför ord som du vill undvika. Var noga med att skriva ett blanksteg före minustecknet.

Till toppen